Houten sokkel voor kunstwerk

“Hovenier Peter Blom uit Hoogblokland verzorgt al jaren het onderhoud van onze tuin, naar onze volle tevredenheid. In die tuin stond een stenen beeld op het resterende stammetje van een omgezaagde boom. Het stammetje begon te rotten, waardoor het beeld er een keer van af viel.

Toen heb ik Peter Blom gevraagd om een houten sokkel te maken naar een eigen ontwerp, waarop het zwarte beeld nog meer tot zijn recht zou komen. Bij Blom thuis heb ik een keuze kunnen maken uit een ruime sortering soorten hout van zeer diverse typen bomen. Daarbij adviseerde Blom mij over bewerkingsmogelijkheden, houdbaarheid en duurzaamheid.

Gezamenlijk kwamen we tot de keuze voor hout van de spar, mede vanwege de roodbruine kleur die je nog extra kunt benadrukken met een bepaalde behandeling van de oppervlakte; een nuttige tip van Blom.

De aansprekende kleur staat in fraai contrast met het nagenoeg matzwarte steen van het beeld. De vorm en afmetingen had ik al geschetst en daarmee kon Blom probleemloos uit de voeten.

In samenspraak hebben we een manier van bevestiging bedacht hoe beeld en sokkel zodanig te borgen in de grond, dat het stevig genoeg staat in weer en wind, en toch eenvoudig kan worden verplaatst. Met wat grind eromheen is niets van die borging te zien en vormt het dus geen storend element.

Peter Blom heeft de sokkel geheel naar mijn ontwerp (en dus naar mijn zin) vervaardigd, tegen de afgesproken prijs en levertijd. Ook heeft Blom de oppervlakte van het hout al twee maal behandeld voor een diepere kleur. Het beeld staat nu op een prominente plaats in onze tuin en we krijgen er vele complimenten over.”

Rob Witteveen, Leerdam

Houten-sokkel-voor-kunstwerk-Blom-Houtbewerking-2 (1)