Een Tiny House laten bouwen

van duurzaam, Nederlands hout

Je ziet ze steeds meer in Nederland, Tiny Houses. De huisjes waarbij je op een klein oppervlakte woont, duurzaamheid hoog in het vaandel hebt en minimalistisch leeft. Want, wat heb je nu eigenlijk echt nodig?

Wil je een eigen Tiny House laten realiseren, dan werken we met duurzaam, lokaal hout uit Nederland en houden we rekening met het milieu bij de afwerking van je huis.

Op deze pagina lees je over benodigde vergunningen, het aankopen of huren van grond, een hypotheek en waar je aan moet denken qua wensen en kosten.

Welke vergunningen heb je nodig voor een Tiny House?

Heb je een stuk grond met woonbestemming gevonden om jouw Tiny House op te plaatsen? Dan kun je de volgende stap zetten, het aanvragen van de benodigde vergunningen. Zo moet je een bouwvergunning aanvragen en een omgevingsvergunning. Bij een bouwvergunning kijkt de gemeente mee of je volgens het juiste bouwbesluit bouwt en of je Tiny House veilig is. Bij een omgevingsvergunning gaat het erom dat je Tiny House goed in de omgeving past. Hebben bijvoorbeeld andere mensen geen last van je bouwplannen?

Bouwvergunning - Bij een bouwvergunning bekijkt de gemeente technische aspecten van je Tiny House. Je kunt hierbij denken aan het isoleren van je woning, het hebben van een vaste trap in plaats van een ladder naar je slaapvertrek en het al dan niet hebben van een gang tussen je voordeur en de rest van het huis. Deze laatste regels zorgen o.a. voor de mogelijkheid om je Tiny House permanent te bewonen of slechts tijdelijk.

Omgevingsvergunning - Zorg ervoor dat je bij het aanvragen van deze vergunning alle informatie waarover je beschikt bij de hand hebt. Denk aan de gegevens van het kadaster, de afmetingen van je Tiny House, het aanzicht van je woning, de materialen die je gaat gebruiken, en meer. De vergunning kun je aanvragen via het omgevingsloket.

Wat moet je weten over het aanschaffen van grond?

Wil je grond kopen om daar een Tiny House op te plaatsen, houd dan in de gaten dat deze grond een woonbestemming moet hebben. De bestemming van een stuk grond veranderen is namelijk niet zo makkelijk als het klinkt en in een aantal gevallen helemaal niet mogelijk.

Je kunt ook grond huren om je Tiny House op te plaatsen. Lees meer over het vinden van grond voor je Tiny House.

Kun je een hypotheek krijgen voor een Tiny House?

Je Tiny House via een hypotheek financieren is lastig, maar er komen steeds meer mogelijkheden. Onder andere de Rabobank en Triodos bank willen al met je meedenken.

Er zitten echter wel meer voorwaarden aan je Tiny House wanneer je deze via een hypotheek wilt financieren. Zo mag je Tiny House niet verplaatsbaar zijn, moet je de juiste vergunningen hebben en eigenaar zijn van de grond. Soms vraagt een hypotheekverstrekker om specifieke bouwmaterialen.

Aangezien de vraag naar Tiny Houses steeds groter wordt, worden ook de mogelijkheden uitgebreider. Steeds meer hypotheekverstrekkers versoepelen hun regels en staan ervoor open om Tiny Houses te financieren.

Je eigen Tiny House, wensen en kosten

Bij het bouwen van een Tiny House zijn de kosten, net als bij een 'normaal' huis, afhankelijk van je wensen. Het is dan ook belangrijk om deze wensen op een rijtje te zetten. Hoe groot mag je Tiny House worden, wat kun je echt niet missen en wat wel, welke voorzieningen wil je gebruiken, wil je een Tiny House met fundering of juist een verplaatsbare?

Waarschijnlijk heb je al veel over je eigen Tiny House nagedacht. Mocht je nog geen specifiek moodboard hebben, dan is Pinterest een fijne website om deze te maken. Bekijk bijvoorbeeld dit bord eens omtrent de Tiny House Movement of een overzicht met duurzame Tiny Houses.

Uiteindelijk is een Tiny House voor iedereen anders en komt altijd uit op maatwerk. Ben je benieuwd naar een inschatting van de kosten? Neem dan contact op om jouw wensen te bespreken.

Wil jij jouw eigen Tiny House laten bouwen?

Wil je een Tiny House laten bouwen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op via onderstaand formulier en we gaan aan de slag met jouw wensen en ideeën.