Een Tiny House op eigen grond

Wat moet je weten?

In Nederland is het concept van een Tiny House nog vrij nieuw, waardoor er nog niet veel voor geregeld is. Zo kun je een Tiny House op wielen niet zomaar overal plaatsen en zitten er aan een huis zonder wielen extra regels vast.

Op deze pagina lees je meer over het huren of kopen van grond, een Tiny House gebruiken naast je hoofdwoning en krijg je tips omtrent het vinden van een geschikte locatie.

Waar mag je een Tiny House neerzetten in Nederland?

Wil je flexibel wonen, grond huren en makkelijk kunnen vertrekken met je Tiny House? Dan kun je het beste kiezen voor een huis op wielen. Een huis op wielen heeft echter wel wat nadelen. Zo is het krijgen van een financiering lastiger en moet je rekening houden met het al dan niet hebben van een (geregistreerd) adres om te wonen.

Wil je het liefst een mooi stuk grond kopen om hier je Tiny House op te bouwen? Dan heb je te maken met iets minder regels.

Hieronder lees je meer over het kopen of huren van een kavel en tips voor het vinden van een locatie.

Grond kopen om een Tiny House op te zetten

Wil je grond kopen om daar een Tiny House op te plaatsen, houd dan in de gaten dat deze grond een woonbestemming moet hebben. De bestemming van een stuk grond veranderen is namelijk niet zo makkelijk als het klinkt en in een aantal gevallen helemaal niet mogelijk. Via Ruimtelijkeplannen.nl vind je meer informatie over de bestemming van een stuk grond.

Heb je grond gevonden met woonbestemming? Dan is het belangrijk om vooraf te controleren wat de bouweisen zijn. Zo is er een verplichte grootte van je woning en moet je altijd een omgevingsvergunning aanvragen. Daarnaast moet je voldoen aan het bouwbesluit.

Het bouwbesluit is een verzameling aan regels waar alle nieuwe bouwwerken aan moeten voldoen. Momenteel is er bijvoorbeeld de regel dat het oppervlakte van een woning minimaal 20,2 m2 moet bedragen. Dit bouwbesluit is uit 2012 en gaat in 2022 over in besluit bouwwerken leefomgeving.

Onderzoek voor je de grond koopt bij de gemeente uit of jij jouw kleine droomhuis hier mag bouwen en er permanent mag wonen. Wanneer jij een ontwerp hebt dat voldoet aan de regels en een omgevingsvergunning, hoeft het niet moeilijk te zijn.

Een Tiny House naast een woning?

Wil je een Tiny House op de grond naast je huidige woning of de woning van iemand anders bouwen? De regels hiervoor zijn een stuk eenvoudiger. Toch moet je rekening houden met een aantal zaken. Wanneer je voldoet aan de regels van een houten tuinhuis qua grootte en hoogte, dan zit je al goed wat betreft vergunningen rondom de bouw. Iets anders om rekening mee te houden; je staat altijd ingeschreven bij je eigen hoofdwoning of die van iemand anders. Je Tiny House is geen losstaand adres, hier kun je jezelf dan ook niet inschrijven. Sta je met meerdere mensen op een adres, dan heeft dit gevolgen voor o.a. toeslagen en heffingen.

Het kan natuurlijk ook dat jij andere ideeën hebt voor een Tiny House bij je eigen woning. Ontdek hieronder de mogelijkheden.

Meer informatie over het bouwen van een Tiny House?

Ben jij in het bezit van een mooi stuk grond of huur je een kavel voor je Tiny House en wil je een huis naar wens laten bouwen? Op deze pagina lees je meer over de bouw van een Tiny House.

Wil je jouw Tiny House en de mogelijkheden voor de bouw bespreken? Neem dan contact met me op.