Een tuinbank op maat

van duurzaam, Nederlands hout

Ben je al langere tijd op zoek naar een mooie tuinbank en kun je net dat wat je zoekt niet vinden? Wil je iets unieks in je tuin wat precies bij jouw wensen past? Heb je een ‘lastig’ formaat terras en ben je op zoek naar een op maat gemaakt meubel? Wil je een duurzame tuinbank van Nederlands hout?

Op deze pagina laat ik je zien wat de mogelijkheden zijn, wat er uiteindelijk op neerkomt dat het net is wat jij voor ogen hebt.

Een rechte bank of met een lounge chair?

Een tuinbank is, net als de meeste banken voor binnen, uit te breiden met een lounge chair. Zie je het al voor je? In het zonnetje, beentjes omhoog, een boekje erbij, heerlijk. De lounge chair kan zo breed worden als je wenst, zo kun je er zelfs met meerdere personen gebruik van maken.

Heb je liever geen vaste lounge chair, maar zit je wel graag met je benen omhoog? Kies dan voor een losse hocker of bijzettafel die goed bij je tuinbank past. Trek je de door jou gekozen stijl door in je andere tuinmeubels dan creëer je een mooi, rustig geheel.

Hoekbanken

Heb jij liever geen rechte tuinbank, maar een hoek- of u-bank? Dit behoort zeker tot de mogelijkheden. Het kan een goede oplossing zijn om de ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten. Daarnaast kun je op deze banken lekker loungen zonder voor een extra lounge chair of hocker te kiezen.

Geschikte houtsoorten voor buitengebruik

De meeste tuinbanken worden gemaakt van Douglas of Eiken. Deze houtsoorten kunnen onbehandeld buiten gebruikt worden. Alle overige houtsoorten zijn te gebruiken voor je bank, indien ze behandeld zijn.

Jij bepaalt hoe je bank eruit gaat zien

Om je een idee te geven van de flexibiliteit in het ontwerp:

  • Kies zelf het aantal zitplekken;
  • Kies het aantal hoeken uit;
  • Wil je de bank met of zonder leuningen?;
  • Kies je voor leuningen, hoe laten we deze er dan uitzien?;
  • Wil je direct opbergruimte in de bank verwerken?;
  • Welke stijl heb je voor ogen? Stoer en robuust, fijn en rond, jij bedenkt het, ik realiseer het.

Je tuinbank aankleden & onderhouden

Wanneer de bank eenmaal in je tuin staat, resten er twee dingen. Het gezellig aankleden van je tuinbank en het onderhouden ervan. Fijne zitkussens, gezellige sierkussens en plaids zorgen voor een heerlijke plek om te zitten en ontspannen. Let er bij de kussens op dat ze van een waterafstotende stof zijn, dan blijven ze extra lang mooi.

Naast ontspannen in je tuin, is het wel goed om af en toe te werken aan het onderhoud van je tuinbank. Is je bank geverfd of gelakt? Dan kan dit op ten duur gaan schilferen. Om dit te herstellen, kun je het beste de bank opnieuw schuren en verven of lakken.

Wanneer je kiest voor beits of olie, is je onderhoud gemakkelijker. Je maakt je tuinbank goed schoon en laat hem hierna drogen. Gebruik een doek om de olie aan te brengen of een kwast of roller voor de beits. Beits en olie geven wel een hele andere uitstraling, je ziet nog echt het hout.

Het liefst werk ik zo duurzaam mogelijk. Ook bij de afwerking van je tuinmeubel komt het milieuaspect kijken. Zo is het beter om beschermingsproducten te gebruiken die op waterbasis zijn en niet op basis van oplosmiddelen.

Een tuinbank op maat laten maken?

Wil je een unieke, op maat gemaakte bank laten maken voor in je tuin? Dan beginnen we met het bespreken van je idee. Welke stijl spreekt je aan, welke vorm, houtsoort, formaat, afwerking, enzovoort. Wanneer we dit eenmaal duidelijk hebben, werk ik een voorstel voor je uit. Je ontvangt niet alleen het idee voor de bank, je krijgt direct een indicatie van de kosten. Uiteraard kun je nog aanpassingen aan het ontwerp laten maken. Helemaal tevreden met het ontwerp? Dan ga ik de bank voor je realiseren.